Drinken/Vocht

Inname van vocht is zeer belangrijk om het lichaam te zuiveren en het vochtbalans op peil te houden, maar voor een sporter des te meer. Je verliest vocht door geringste vorm van inspanning. Daarom is het voor een sporter van belang om naast het drinken van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 1,5 liter ook nog minimaal 0,5 tot 1 liter per uur tijdens het sporten te drinken.

Dorstlesser (sportdrank)

In een dorstlesser bevindt zich een minimael vorm van energie zoals bijvoorbeeld in water of een lichte limonade. Dorstlessers worden gebruikt bij korte inspanning waarbij energie nog niet nodig is.

Energiedrank

Energiedrank bevat in tegenstelling van dorstlesser veel energie. Energiedrank bevat vooral koolhydraten die de energievoorraad tijdens langdurige inspanning met energie en mineralen aanvult.
Het is belangrijk om een energiedrank te kiezen waarin enkelvoudige koolhydraten zitten zodat het lichaam ze snel en makkelijk kan opnemen. Hoe meer energie er in een drank zit, hoe groter de kans op maag en darmklachten.

Hersteldrank

Na inspanning gebruikt men shakes om koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen voor een optimaal herstel. Het is aan te raden om een hersteldrank binnen een half uur na de training te consumeren.

Let wel op: energie en hersteldranken dienen alleen te worden gebruikt bij langdurige en zware inspanning. Na/tijdens een zware/intensieve training is het aanvullen van de energievoorraden nodig. Bij een korte inspanning heeft een hersteldrank geen waarde, omdat de voorraad van de energie level in het lichaam niet volledig is aangesproken, zal de energie uit een hersteldrank of energiedrank als extra energie (vet) worden opgeslagen.

Alcohol en sport

Alcohol is niet aan te raden met sporten om de volgende redenen:
– Het verwijdt bloedvaten, waardoor het hart harder moet pompen.
– Het heeft een verdovende werking op hersenen
– Pijngevoel neemt af waardoor je sneller over je pijngrens gaat.
– Het heeft een vochtafdrijvend invloed
– Herstelproces van de spieren worden vertraagd, omdat het lichaam eerst alcohol afbreekt en daarna pas eiwitten gaat afbreken voor spierherstel.

Het is belangrijk om jezelf aan te leren om op de juiste manier te drinken. Zorg dat je voor lichamelijke inspanning goed hebt gedronken, hierdoor zal je minder snel uitdrogen. Hersteldrank direct na een intensieve training gebruiken, dit zorgt voor een optimaal herstel.

0
Uw Winkelwagen