Wat doet Aspartaam

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die 150 tot 200 keer zoeter is dan de gewone suikers.
Verschil tussen aspartaam en andere zoetstoffen, is dat het de smaak van fruit versterkt. Bijvoorbeeld in kauwgom blijven de fruit- en zoete smaken veel langer door toevoeging van aspartaam.

Hoe herken je Aspartaam?

In Nederland wordt het in vele producten verwerkt, zoals kauwgom, light producten en zoetjes.
Toevoeging van aspartaam wordt vaak in de ingrediëntenlijst vermeldt. Het wordt meestal vermeld als: kunstmatige zoetstof, aspartaam, Nutrasweet of E951.

Hoe veilig is aspartaam?

Iedere zoetstof wordt uitgebreid getest in laboratoriums. Grote deel van de nieuwe zoetstoffen komt niet door deze testen heen waardoor het dan ook niet in producten wordt bewerkt. Aspartaam voldeed aan alle eisen en is dus veilig verklaard in europa.
Voor alle synthetische toevoegingen is een vermelding van ADI=acceptabele dagelijkse inname opgesteld. Dit is de totale hoeveelheid die je dagelijks in kunt nemen zonder nadelige gezondheidseffecten.

Aspartaam wordt regelmatig in verband gebracht met het ontstaan van ernstige aandoeningen. Omdat aspartaam en de veiligheid ervan de afgelopen jaren regelmatig in opspraak is gekomen, is er in 2012 een nieuw advies uitgekomen over de veiligheid en de ADI van aspartaam.

Hoe kan het dat je aankomt of niet afvalt als je Aspartaam gebruikt?

Aspartaam smaakt zoet maar bevat geen calorie. Door de smaak denken de hersenen dat er suikers of koolhydraten zijn die er vervolgens er helemaal niet zijn. Gevolg hiervan zou zijn dat de hersenen signaal blijven afgeven dat er te kort is aan koolhydraten en je dus trek blijft houden.
Bovendien maakt je lichaam normaal gesproken na het eten serotonine aan, deze stof geeft aan wanneer je verzadigd bent. Door het gebruik van Aspartaam wordt de serotonine onderdrukt.
Aspartaam is moeilijk af te breken voor je lichaam. Dit werkt de verbranding tegen van voedingsstoffen waardoor er meer voedingsstoffen worden opgeslagen als vet. Bovendien stimuleren stoffen die voorkomen in aspartaam, de afgifte van insuline. Een snelle en sterke stijging van insuline verwijderd suiker uit de bloedstroom en slaat het op als vet.

Dus… aspartaam: gebruiken of vermijden?

Een feit blijft dat light producten een minder slechte versie is van een ongezond producten.  Als je echt zo goed mogelijk wilt afvallen kan je dus beter veel water of thee drinken (voorkeur groene thee – antioxidanten), verse producten benutten en zoveel mogelijk suikers vermijden.
Ieder menselijk lichaam reageert anders op aspartaam. Er zijn variërende meldingen over aspartaam, zowel negatief als positief. Het is dus belangrijk om bij je zelf na te gaan en in de gaten te houden welke effect dit heeft op jouw lichaam.

Veel mensen zijn verward van de afwisselend positieve en negatieve berichten over aspartaam. Dit omdat er geen bewijs is en niet door wetenschappelijk onderzoek het gevaar hiervan is aangetoond. Of jij zelf beter afvalt met of zonder aspartaam is makkelijk te testen door een langere periode suiker te vervangen door aspartaam en te kijken wat voor effect het op je lichaam heeft.

0
Uw Winkelwagen