Wat zijn Eiwitten?

Eiwitten voor sporters zijn van zeer groot belang. Dit komt omdat ze de belangrijkste bouwstoffen zijn voor de spieren, spieropbouw, spierherstel en spieronderhoud.

Samen met koolhydraten en vetten zijn eiwitten de drie belangrijkste leveranciers van energie voor het lichaam. De functie van eiwit in ons lichaam is o.a. het verzorgen van de transport van voedingsstoffen, aanmaak van lichaamseigen stoffen, de vertering en de opbouw van cellen. In ons lichaam zijn de spieren en eigenlijk alle cellen opgebouwd uit eiwitten. Je lichaam heeft na het trainen extra eiwitten nodig. Zodat de spiercellen die je tijdens de training kapot hebt gemaakt weer op te bouwen en te herstellen. Door inname van eiwitten zullen je spieren zich na de training zich herstellen en kan spieropbouw plaatsvinden.
1 gram eiwit levert 4 calorieën.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Zodra het lichaam een eiwit gaat verteren zal dit worden opgedeeld in aminozuren. Aminozuren kunnen we verdelen in twee groepen: De eerste groep is dat het lichaam zijn voeding uit dagelijkse eten moet halen (essentiële aminozuren). Tweede groep is die het lichaam zelf kan aanmaken (niet essentiële aminozuren). Er zijn daarnaast zes semi-essentiële aminozuren. Normaal gesproken kan het lichaam deze zelf aanmaken, maar alleen onder zware belasting, kan het lichaam er niet genoeg van aanmaken. Daarom is er via eten of supplementen een aanvulling nodig. Als mensen sporten, hun lichaam zwaar belasten of willen afvallen is dit van groot belang.
Omdat onze lichaam deze aminozuren combineert, kan het vele soorten eiwit aanmaken, zoals bijvoorbeeld creatine.

Welke eiwitten zijn er?

Eiwitten zijn er in meerdere biologische waardes: melkeiwitten, whey (wei) eiwitten, ei eiwitten en soja eiwitten.
Er kan onderscheid worden gemaakt tussen eiwitten die snel of langzaam door het lichaam worden opgenomen. De biologische waarde zijn bepalend voor het opname van de eiwit. Er zijn bepaalde momenten op de dag waardoor hiermee een voordeel kan worden opgedaan. Whey eiwitten zijn zogenaamde snelle eiwitten (hogere biologische waarde). Deze is aan te raden om in de ochtend, voor of na de training in te nemen. Na de nachtrust heeft het lichaam bijna 8 uur geen voedingsstoffen gehad waardoor het dan ook noodzakelijk is om snelle aanvoer van eiwitten binnen te krijgen. Daarnaast zullen snelle eiwitten voor of na de training de spieren optimaal herstellen/opbouw. Langzame eiwitten kunnen het beste gedurende de rest van de dag en voor het slapen genuttigd worden. Tijdens het slapen is voor het lichaam/spieren het belangrijkste moment voor herstel en spiergroei.

Melkeiwitten / caseïne (langzaam)
Melkeiwit wordt wat moeilijker opgenomen en verteerd, dit komt doordat het lactose bevat en een lagere biologische waarde hebben. Lactose is een koolhydraat dat eerst afgebroken moet worden voordat ons lichaam het kan opnemen. De opname en vertering van melkeiwitten gaat dus langzaam.

Whey (wei) eiwitten (snel)
Wei eiwitten zijn zuivere eiwitten, doordat de lactose en vetten er uitgefilterd zijn, hou je alleen de hoogwaardige aminozuren over (hogere biologische waarde van eiwitten). Omdat het lichaam dit filterproces niet meer zelf hoeft te doen, maakt de opname in het lichaam sneller. Hoe hoger de biologische waarde van het eiwit, hoe makkelijker en sneller de opname. Dit is ideaal voor bodybuilders, krachtsporters, crossfitters en duursporters. Als je na een nachtrust van gemiddeld 8 uur wakker wordt, zijn er weinig eiwitten in het lichaam aanwezig voor opbouw en herstel. Als je na het opstaan een whey eiwit shake benut, voorzie je het lichaam weer snel van eiwitten. Het is tevens zeer geschikt om direct na de training je lichaam/spieren te voorzien van eiwitten gebruik. Eiwit/Whey is door de snelle opneembaarheid een perfecte eiwitbron. Daarnaast zijn er veel sporters die bij hun vertering moeite hebben met lagere biologische eiwitten en baat hebben bij een hogere biologische eiwitten.
Er zijn drie verschillende wei eiwitten: concentraat(WPC), isolaat(WPI) en hydrolisaat.(WPH)

Ei eiwitten (snel)
100% puur ei-eiwit met de perfecte samenstelling van essentiële en niet essentiële aminozuren. Ei eiwitten zijn snelle eiwitten. Het is licht verteerbaar en bevat geen vetten noch cholesterol.

Soja eiwitten (snel)
Plantaardig eiwitten worden makkelijk en snel opgenomen en verteerd. Soja eiwitten zijn ook zeer geschikt voor mensen met allergie voor lactose.
Verder bevatten Soja eiwitten hoge concentraties BCAA.

Eiwitrijke producten

Eiwitten worden verwerkt tot aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten in het lichaam. Eiwitten kun je uit verschillende voedingsbronnen halen. Eiwitten in onze voedingspatroon zijn dierlijk of plantaardig. Het meeste eiwit haalt het lichaam uit voedingenstoffen als: zuivelproducten, rundvlees (mager), kip, vis, ei, peulvruchten, aardappelen en sojabonen.

Om je een idee te schetsen van hoeveel eiwitten een product ongeveer bevat staat hieronder een schema met producten die 20gram eiwit bevatten:

  • 500 ml melk
  • 200 ml kwark of vla
  • 80 gram biefstuk, tonijn of kipfilet
  • 150 gram ei of soja producten
  • 250 gram bonen
  • 120 gram gemengde noten

Waarom een eiwit supplement gebruiken?

Het is lastig om bij te houden hoeveel eiwit je met de voeding binnen krijgt. Eiwitrijke producten bevatten naast eiwit nog meerdere voedingsstoffen, het is dus belangrijk om op de ingrediënten/etiket van het product te letten. Daarom is gevarieerd eten heel belangrijk. Als je veelal het zelfde blijft eten, dan zal dit resulteren in eenzijdige voeding, waardoor je wellicht essentiële voedingsstoffen zult missen.

Ieder product bevat een andere soort eiwit waardoor het juist heel belangrijk is om gevarieerd te eten. Daarom kan een voedingssupplement een goede aanvulling zijn. Deze bevatten een geconcentreerde samenstelling.

Hoeveel eiwitten heb ik als sporter nodig?

Dit verschilt per persoon en bepalend voor het type sport die je beoefent.
Iemand die aan krachtsport of bodybuilding doet waarmee ze zoveel mogelijk spiermassa wil opbouwen, doen er goed aan om 2,5 tot 3 gram per kilo lichaamsmassa per dag te nuttigen.
Voor crossfitters en duursporters is het ook belangrijk om eiwitten te nuttigen. Tijdens de lange training worden de spieren zwaar belast en voor herstel is het van belang om 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht binnen te krijgen.

LET OP: in onze dagelijkse voeding zitten ook eiwitten. Als voorbeeld, een krachtsporter van 80 kilo die met zijn voeding ongeveer 120 gram eiwit binnen krijgt kan dit aanvullen met 80 gram eiwit uit supplementen. (120+80=200g eiwit, en 2,5g x 80kg= 200g eiwit)
Het is voor een sporter aan te raden om de eetmomenten in 6 kleinere maaltijden per dag in te delen. Hiermee wordt je stofwisseling gestimuleerd, waardoor je vet afname krijgt. De dagelijkse hoeveelheid eiwit die je nodig hebt kun je dan verdelen over deze maaltijden.

Aantal varianten van onze eiwitten

[product_slider category=”eiwitten” orderby=”date” order=”desc” featured=”0″ latest=”1″ best_sellers=”1″ style=”traditional”]
0
Uw Winkelwagen